четвртак, 17. септембар 2015.

Prvi dan na poslu

Glavne sestre ovde imaju jedan fenomenalan princip. Nije život samo posao. Da bi ste na poslu bili ispunjeni i da bi ste radili sa motivacijom i elanom neophodno je da budete srećni i zadovoljni. Ukoliko se odlučite na posao koji vas ne ispunjava ili ako niste zadovoljni, imate problem koji vas tišti, neraspoloženi ste onda dobro razmislite šta u svari želite.
Obzirom da smo sletele u petak (petak i subota su ovde dani vikenda) mi smo u subotu imale slobodan dan. To se ne dešava svima, mi smo imale sreću. Ostale koleginice koje su došle iako su sletele oko 22h, morale su ujutru da se jave na posao. Taj prvi dan kada spustite kofere u praznu sobu, nenameštenu, sa kesom punom namirnica koju dobijete i flašom vode je u stvari strašan. Gledate oko sebe prazne zidove i razmišljate da li je ovo zaista ono što želim. Ovde sam ja opet imala sreću. Vila u kojoj sam smeštena je bila useljena. Dve koleginice su ovde živele, sve je bilo na svom mestu, sređeno i dovedeno u stanje da ste u stvari u kućnoj atmosferi. Jedino je moja soba bila u haosu koji sam ja već narednog dana sredila. Kada se sada vraćam sa posla imam utisak da sam ovde već mesecima. 
Prvi dan na poslu izgleda tako što se javljate svom odeljenju, sačekuju vas glavna sestra i edukator oni vas upućuju u kadrovsku službu tamo završavate sve pojedinosti i papirologiju koja je pozamašna, iz kadrovskog odlazite u preventivnu medicinu da vam odrade zdr. knjižicu, zakazuju vam sistematski pregled i posle toga se ponovo vraćate na svoje odeljenje. Na odeljenju vas već čekaju pripremeljene uniforme (dobijate 4 uniforme), opet gomila papira, gl.sestra vam objašnjava da morate odmah da počnete sa pripremom papira za SHC (Saudi health council), dobijate sve informacije i uputstva, raspored koji vam ukazuje na edukaciju, jer ste vi prvo na probnom radu, i posle toga idete nazad u compaund.
Za pripremu dokumenata za SHC i Data flow neophodno je da pripremite oko 1200 SAR. Obzirom da se već sledećeg dana dobija ček sa pola plate imaćete para sve da platite. Sve ovo je neophodno zbog dobijanja Iqame jer bez nje vi u stvari ne postojite u ovoj državi. Imajte na umu da je neophodno da za SHC, ponesete iz Srbije najmanje po 2 fotokopije svih dokumenata, 12 fotografija, a ovde ćete dobiti još dokumenata i za nas je obavezno da položite prometric test. To će vam sve biti objašnjeno od strane gl.sestre. 
Na posao dolazite obezbeđenim autobusom koji polazi ujutru u 6.10, na poslu ste već u pola 7, taj isiti autobus vraća zaposlene iz noćne smene kući, poslepodne postoji polazak u 18.10, vraćanje sa posla je u za popodnevnu smenu 16.10 i 19.45.
Drugog dana na poslu opet završavate gomilu papirologije, preglede itd. Ukoliko po rasporedu imate NC1-toga dana imate orjentaciju sa edukatorom, NO-je nursing orientation, CB1,2,3-je cardio basic, Dsn - je rad u smeni sa koleginicom i nakon 10 smena ostajete sami sa pacijentom, BLS-je kurs održavanja života taj sertifikat moraju da imaju svi zaposleni, a poželjno je da imaju i ALSC. Uglavnom rasoređuju vas na gomilu kurseva i edukacija. Za mesec dana imate 15 smena. Imate pravo da kažete kako vam odgovara da radite, sve dobijate napismeno, dobijate gomilu edukativnog materijala i krećete sa učenjem. Nakon NO polažete ispite i ukoliko položite uspešno ste završili probation period. 

Koncepcija rada na odeljenju je sledeća:
menadžment čine Head nurse, Nurse clinician, Charge nurse
zaposleni su Staff nurse
pomoć sestrama pružaju Nurse assistant

Poslovi su delegirani, tako da se zaista niko ne pretrže. Pauze: prepodne 30 minuta, pauza za ručak od 12-13h, uveče 30 minuta. Smena traje 12 sati od 7-19, u 19.00 je handover. Apsolutno se sve beleži za pacijenta. Kompletna dokumentacija je elektronska preko ICCA sistema. Podela terapije je jedinstvena preko Pixy-softvera. Pristup softveru je uz pomoć ostavljanja otiska prsta. Ukoliko se desi da potražujete 1 ampulu leka a nakon uzimanja ampule iz ormarića skener ampula skeniranjem utvrdi se da je uzeto više ampula nego što je potraživano idete odmah na razgovor, naročito je ozbiljna situacija kod uzimanja narkotika. 
Sestrinske aktivnosti se dokumentuju po NANDA sistemu sestrinskih dijagnoza intervencija i ishoda. 
Htela sam da vam napomenem da rad ovde nije šala. Ukoliko nemate dovoljno veština za posao za koji ste potpisali to će se utvrditi još prvog dana. Popunjavanje dokumenta sa veštinama uradićete još jednom i biće vam savetovano da ne folirate da nešto znate a u stvari ne znate jer će vas proveriti na licu mesta, a onda ćete biti u velikom problemu. Odlično znaju sistem regrutovanja ljudi kojima se savetuje da nakite veštine i CV a onda ti isti kada dođu da rade ostaju sami. Neka vam je tada Bog u pomoći. 
To bi bilo za početak. Idemo dalje neki drugi put.