понедељак, 5. октобар 2015.

Edukacija, Saudi Health Council, NO i još mnogo toga....

Nema me da se javim imam prilično obaveza oko ostvarivanja prava na licencu za rad. Kada pristignete na posao prvo što vam savetuju je da završite sve pojedinosti oko licence za rad kako bi ste mogli da ostvarite pravo na iqam-u. Ajmo sad jedno po jedno
Saudi Health Council je izvšno telo koje vam omogućuje radnu licencu. Ovo se postiže dostavljanjem vaše dokumentacije (diplome, licence, za udate venčani list je obavezan) međutim ovde morate da dokažete da zaslužujete licencu polaganjem BLS (basic life support) i polaganjem prometric test-a. Problem sa kojim se sreću svi naši zemljaci ukoliko naravno nikada nisu napustili maticu je što mi ništa ne polažemo nakon završenih obrazovanja. Dobijamo licencu na lepe oči zato što se tamo nekome sviđa da ima 100 000 ljudi od kojih uzima kintu svakog meseca, to što niko ne proverava vaše kompetencije nego idete na predavanja, skupljate bodove i tako dalje je vrh gluposti kod nas. Da bi ovde zadržali licencu (za čije dobijanje sam ja pored dokumentacije i polaganja ispita morala da izdvojim 600 dolara) neophodno je da idete na edukacije, koje podrazumevaju proveru vaših kompetencija jer tamo se prilično oznojite što sa testovima znanja što praktično i još dobijate kontaktne sate. Za tri godine neophodno vam je 45 kontaktnih sati međutim problem je što je broj predavanja limitiran. Ne možete da slušate sve pa da tako ubirate sate, zna se tačno šta morate da slušate tj radite. 
Moram da priznam da mi je bilo izuzetno neprijatno kada me je instruktor na BLS-u pitao kada sam poslednji put imala edukaciju (po propozicijama na svakih 2 godine imate nov BLS, a 6 meseci nakon BLS polažete ACLS, a toliko vam vremena i treba da pripremite teorijski taj ispit), a mislim da su svi prisutni verovatno pomislili "iz koje ova pustinje dolazi" jer je odgovor na postavljeno pitanje bio NIKAD!!! Znači ja kao MS nikada nisam probala da radim KPR iako sam nekoliko puta zvala našu službu da dođu na kliniku da pomognu oko rada na modelima, da nas nečemu nauče. Pri tome sve koleginice koje su u svojim zemljama imale BLS su imale IDENTIČAN program koji vam omogućava Američka asocijacija za srce. Svake 4 godine se smernice za BLS dorađuju. BLS se u pojedinim zemljama uči od srednje škole ne znam zašto je samo kod nas sve to ostavljeno za odabrane!!! Na pojedinim mestima vi imate mogućnost upotrebe AED-a da li se iko od zdravstvenih radnika zapitao kako to radi, koje elektrode trebam da stavim kod odrasle osobe koje kod deteta od 8 godina koje kod deteta od 10 godina, kako se radi KPR kod dece, to su sve pojedinosti koje vas na BLS-u nauče. Pri praktičnom radu na modelu (lutki) morate da uradite kompresije grudnog koša. Kompresije se rade 2 minuta pa se menjate sa partnerom, posle 30 sekundi ja sam toliko bila umorna da sam mislila da ću se onesvestiti. Kako znate da su vam kompresije dobre tako što instruktor pored vas stavi aparat koji meri jačinu vaših kompresija pa kada pogledate u displej i vidite da umesto 5cm vi radite 2cm ugibanje grudnog koša baš vam i nije prijatno!!! 
Kad god počnem da pravim neku komparaciju šta sam ostavila i šta sad imam ovde od edukacija jadno se osećam. Osećam se kao da nikada nigde nisam išla u školu....Nažalost ili na sreću ja sad više ne znam ni kako to da predstavim ovdašnji zdravstveni savet nas vidi kao kursiste od 2 godine i svrstavaju nas u tehničare ne u med.sestre. 
To koliko mi je znanje razbistrilo mi se kada sam počela da spremam prometric test koji je još jedan u nizu provere znanja. Pojedina pitanja su bila da se uhvatiš za kosu i da je počupaš, kao naprimer:
Pacijent sa Hodčkin limfomom sa težinom 143 lb treba da prima Vincristine 25mcg/kg IV. Koliko mikrograma po kilogramu pacijent treba da dobije?
Znači prvo konvertuješ lb u kg pa ideš dalje sa preračunavanjem.... i još mnogo toga, kao na primer ako je u odvodima II, III aVf došlo do elevacije ST segmenta na kom zidu je došlo do infarkta: anteriorni, apicalni, inferiorni....pa onda ista ta pitanja sa ostalim odvodima, pa koliko je tranje QRS-a, pa ko je duže šta to znači, pa tumačenje normalnog ritma, tumačenje vrste aritmija, primena lekova. 
Primena lekova ovde je proceduralno dokumentovana u čak 28 procedura. I sve to mora da se zna. Podela lekova po nivoima opreza, lekovi sa visokim nivoom rizika daju se uz prisustvo dve sestre, koje individualno proveravaju pacijenta, dozu, naziv, postojanje potpisa lekara i tek kada obe dođu do istih informacija i sve provere zajedno odlaze do postelje pacijenta i rade administraciju lekova, posebno se beleže davanja insulina, varfarina, inotropa, a za narkotike i nepoštovanje dokumentacije oko propisivanja ili ne daj Bože nestanka leka ne gubite samo posao....Ukoliko je na kolicima za reanimaciju prekinut sigurnosni kod momentalno se obaveštava apoteka koja ovde ima pune ruke posla. Sve lekove koji se primenju pacijentu priprema apoteka koja ima svoju centralnu poziciju i satelitske apoteke na najurgentnijim tačkama, kardiohirurški šok i koronarna jedinica i oni se dostavljaju po nivou hitnosti i stabilnosti. Nestabilni lekovi se dostavljaju 10 minuta pre primene. Nakon otpusta pacijenta isti dobija mesečno sledovanje lekova uz detaljno obaveštenje oko primene.  
Edukacija oko zaštite kičmenog pojasa je trajala blizu 3 sata jer smo sve položaje morali da proverimo, da vidimo gde nas boli kičma, gde noge....na praktičnom delu smo dobili specijalne klizajuće čaršave koje smo postavljali ispod pacijenta da bi smo ga lakše pozicionirali u krevetu. Procena opterećenja se vrši uz pomoć skale i ako se brojčano utvrdi da je neophodno više izvršilaca da se pacijent pomeri ili vertikalizuje zabranjeno je da sami bilo šta uradite. Znači ne poštujete proceduru koja vam je propisana. 
Trenutno je u toku akreditacija ustanove preko JCI komisije....opsadno stanje je blaga reč.
I na kraju dođosmo do iqam-e. U najblažem to je Saudi ID bez kojeg vi u ovoj zemlji nepostojite. Niste u mogućnosti da ostvarite pravo na račun u banci, ne možete da kupite SIM karticu za internet za telefon, ne možete da napustite zemlju. Pardon, možete ali više nikada ne možete da se vratite.Tako da svi mi prva tri meseca jurimo u stvari za tim ID-jem jer treba otići kući i videti one koji vas u stvari najviše čekaju i kojima najviše nedostajete. 
Dosta za danas. Vraćam se svojim knjigama, valjda ću uskoro da se javim i sa svežim vestima. A i od ovih vas već boli glava hahahahahaha. Moj je moto ako su uspeli drugi uspeću i ja pa nisam valjda najgora?