петак, 16. октобар 2015.

Vikend

Kao što sam kod kuće čekala vikende tako ih i ovde željno iščekujem. Naravno da bih se malo naspavala ali da bih i malo cunjala. Ovde je i dalje izuzetno toplo tako da su najčešće šetnje tokom poslepodneva. Počelo je sve ranije da se smrkava već oko 17.00 je mrak, ali kad se setim kuće gde obično u to vreme nigde nisam mrdala ovde baš tada promrdam. Imam utisak da su se ovde trudili da im grad bude što vesiliji noću, sve zgrade su osvetljene i sve menjaju boje. Najveći toranj zaštitni znak Rijada trenutno svetli roze zbog meseca borbe protiv raka, žene nose roze tračice i opšta je kampanja u svim medijima u vezi toga.
Kako izgleda radna nedelja. Uglavnom ustajem u 5.00, nikada nisam volela da se spremam navrat nanos tako da sve želim polako. U 6.10 imam autobus do posla. Imali smo sreće do sada da vozači menjaju pravac kretanja pa sam onda otkrila još neke delove grada. Grad se inače širi neverovatnom brzinom, veliki problem je prevoz kojeg nema nego moram da koristim taksi koji ubija od cene. U zavisnosti od razdaljine cena može da bude od 30-50 dolara, u jednom pravcu. Naravno da je sve to odokativna cena jer se taksimetar ne uključuje. Neophodno je da imate vozača da bi se osećali bezbedno, e ako oćeš bezbednost ima da platiš. Bogu hvala ja ovde nadjoh koleginice koje su raspoložene za šetnje tako da ja polovinu puta šetam drugu polovinu se vozim pa kao malo manje platim. 
Elem, od 7-15.00 sam na poslu. Ovde se radi u 4 smene. Prepodnevna smena (AM shift) od 7-15h, popodnevna (PM shift) 11-19h, večernja smena od 15-22h i noćna smena od 22-07. Noću uglavnom rade kolege. Mada su oni noću samo za ne daj Bože. Prvo oni svi imaju kola pa dolaze drugo nisu nešto u fazonu da žene rade noću sem onih koje imaju smene od 19-07h. 
Tokom posla imate nekoliko pauza, najduža je za ručak. Od 12-12.45 niko vas neće pitati gde si bio jer to je vaša pauza. Sa poslom završavamo u 15.00. Juče nakon posla sam bila u šetnji koja je trajala blizu 4 sata. Raditi u operacionom bloku ima neverovatne prednosti jer na posao moram da dođem obučena u civilno odelo za razliku od odeljenjskih sestara koje bus čekaju u uniformama, pa posle posla odmah idu kući. 
Grad je zaista savršen, bar taj deo koji je zamišljen kao pešačka zona, kao da ste u bilo kom drugom svetskom gradu. Obzirom da moraju da se snađu za šetnje na +52 oni su taj problem rešili izgradnjom šoping molova u kojima klinci voze rolere i skejtborde. I ovde ima kafića na sve strane ali nažalost teško da će neko sedeti napolju. Kafići su podeljeni na muški i ženski deo kao i sve ostalo, restorani, fitnes centri, i svi prostori u kojima se očekuje druženje i mešanje polova. Malo mi je taj deo čudan....što se oblačenja tiče sva ta pokrivenost je više sociološki uslovljena nego religijski. Ostale muslimanke su takođe u varijanti "e bre ovi baš glume ludilo uopšte nam oblačenje nije uslovljeno verom" uostalom i kod nas u crkvu ne možete ko da idete na plažu. 
Što se tiče vikenda, petkom ništa živo ne radi (bar sam ja tako mislila dok jednog petka nisam krenula u šetnju) ali se preporučuje da je dan za nerad, mada od 16.00 sve radnje počinju da rade. Petkom obično radim po kući, pranje veša, brisanje ove prašineeeeee koje ima non stop, malo učim itd. Subota je već drugačija. U 9.10 imamo bus koji nas vozi do hipermarketa. Tačnije ti busevi voze svaki dan ali pošto sam ja na poslu onda idem subotom. Imamo fore čitavih 2 sata za kupovinu....važi samo ne znam kada da stignem da obidjem sve rafove. Znači iskoristim bus pa me taksi vrati nazad negde poslepodne. Dobro je da se podelite sa još nekim koleginicama onda je i cena taksija manja. U posebnom postu ću staviti malo fotografija....
Ok to bi bilo za ovo javljanje treba danas i nešto raditi ne samo sedeti.