среда, 23. септембар 2015.

Operacioni blok o kome sam samo sanjala postao je stvarnost

Da da dragi moji prava je čast i zadovoljstvo raditi u operacionoj sali u kojoj se ništa ne improvizuje i u kojoj imate magacin za sav rezervi materijal veliki kao hipermarket. U jednom trenutku moja Nurse in charge kaže ok vreme je da upoznaš magacin, jeste da mi imamo Nurse aid ali ako je nešto neophodno a sama  si ipak moraš tamo da uletiš i pronađeš materijal. Kažem naravno pa kako ću drugačije znati gde šta stoji. Kod kuće sam koristila jedan trik a to je da sam što ćešće sređivala sve te ormare i magacinski prostor, proveravala sterilnost jer sam se samo tako upoznavala sa nekim izmenama mada nikada nismo radili neke velike promene jer smo onda morali da obaveštavamo sve zaposlene pa je to stvaralo pometnju.  Šetamo tako dugačkim hodnikom i ulazimo u magacin koji je pun kao šipak. Ok vidim sve poznati materijali, šavovi, klipse, flasteri, drenovi, aspiracioni kateteri, urinarni kateteri itd.....Na tom mestu se nalazi i zavojni materijal, mantili, čaršavi, komprese uredno popakovani ili u setove ili pojedinačno i naravno apsolutno je sve za jednokratnu upotrebu. Moja Nurse in charge koja je takođe došla iz zemlje trećeg sveta ima iste poglede na čuvanje materijala kao i ja, da se ne rasipamo, da štedimo međutim politika kuće je takva da se ništa ne štedi jer je bezbednost pacijenta na prvom mestu. 
Posle magacina ulazimo u sterilan deo prostora centralne sterilizacije u kojem se nalaze setovi za operacije. Na svakom obeležje za koju se operaciju koristi, uredno razvodvojeni setovi za odrasle i decu, elektrode za defibrilator svih veličina itd. 
Posle toga vodi me u "srednji" deo operacionih sala (prostor između dve operacione sale) gde se odlaže najneophodnije, tu je aparat za sterilizaciju (flash sterilizacija najčešće) brojni aparati kako ne bi pravili gužvu u operacionim salama. 
Operacione sale su savršene, centralni monitoring za pacijenta, monitor za elektronski medicinski karton, nema listanja istorije bolesti već se uđe u pacijentov karton izlistaju se urađene analize, pregledaju snimci koronarografija itd. sve je koncipirano da nema mnogo šetanja po sali. U sali radi nekoliko odeljenja, ali je sve dovoljno prostrano da niko nikome ne smeta. Cirkularna isntrumentarka ima svoj sto na kome vodi dokumentaciju, na tom stolu stoji sve od dokumenata za pacijenta, tu se beleži celokupna potrošnja, piše se sestrinska dokumentacija i za tim stolom šef ekipe radi TIME OUT. Time out je kratak brifing tokom kojeg svi učesnici operativnog procesa moraju da se predstave i da imenuju svoju ulogu na početku operacije, a na kraju se ovim procesom verfikuje koja je operacija urađena, da li su svi instrumenti na broju i sve gaze.
Pacijent se pozicionira na operacioni sto i nakon pranja operativnog polja vrši se prekrivanje onim čaršavima za jednokratnu upotrebu. Sve što dolazi u kontakt sa pacijentom je za jednokratnu upotrebu i na kraju operacije se apsolutno sve baca. 
Zapažanja koja su me oborila sa nogu: u jednoj sali rade tri instrumentarke, oprana i 2 cirkularne. Postoje tri pauze tokom dana, najveća pauza je za ručak i za molitvu. Oprana instrumentarka tada biva zamenjena jednom od cirkularnih, niko ne stoji duže od 3 sata tokom operacije sem hirurga. Oni su prisutni i nemaju pauze za sve vreme trajanja operacije. Zbrinjavanje operativnog polja je zaduženje prvog asistenta. On previja ranu, uklanja sve sa pacijenta, i prisutan je dok pacijent ne napusti salu. Poštovanje pacijentove ličnosti je neverovatno. Ni u jednom trenutku pacijent se ne otkriva, polna regija je prekrivena sve vreme, nakon operacije pacijent se prekriva belim čaršavom i belim ćebetom i tako transportuje u ICU. Kolege koje su taj dan radile su pokazale takvu vrstu nežnosti da bi sve žene mogle da se postide. Sve što je dolazilo u kontakt sa pacijentovom kožom je bilo zaštićeno gazama kako se ne bi napravile promene na koži, pacijent je smešten u topao i čist krevet sa snežno belom posteljinom. 
Zbrinjavanje instrumenata nakon operacije se ne radi istog momenta već nakon 15 minuta od odvoženja pacijenta u ICU. Sav upotrebljen instrumentarijum se odvozi u prljavi deo centralne sterilizacije gde zaposleni rade pranje, sušenje, pakovanje i sterilizaciju instrumenata. Svako zna svoj posao tokom dana, instrumentarke koje su u salama dobijaju napismeno gde su raspoređene. 
Ovaj operacioni blok jeste zadužen za srčane operacije međutim dešava se da i druge specijalnosti obavljaju svoje operacije u ovom bloku ukoliko su pacijenti kardiološki nestabilni. Ovo naročito važi za decu.  Za sada toliko, vidimo se u sledećem postu. 

AdDiriyah historical

Ne nije istina da samo radim ovde, idem na neka nova i interesantna mesta. Objašnjenja ćete naći na wikipediji a kako smo se mi proveli....













Kad neko ima više sreće nego pameti hahahahahah

Nakon ponovne evaluacije mojih veština shvate ljudi da sam scrub nurse i da sam u stvari neophodna operacionom bloku. Pre nedelju dana sam počela tamo da radim i utisci su savršeni. 
Poslovi su opet strogo selektovani, niko tamo ne radi sve.

Head nurse - radi organizaciju, ima sve u malom prstu sve vidi i sve zna i mora sve da zna. Informacije dobija od
Nurse in charge - zadužene za nesmetano odvijanje procesa rada, sve molbe, pritužbe, saveti idu ka njima i od njih.
ODT - operation department technician su medicinske sestre koje su oprane ili su cirkularne. ODT najčešće nadziru posao na dve operacione sale, između dve sale se nalazi prostor za odlaganje materijala, prikupljanje prljavih instrumenata, flash sterilizaciju ili regularnu parnu sterilizaciju, paralela sa mojom bivšom klinikom bi bila "srednji" deo. Ko razume shvatiće...ODT je zvanje koje stiču rezidenti Saudijske Arabije posle završenog treninga. Još uvek nisam provalila koliko sve to traje. 
SN - medicinske sestre koje su na treningu i koje će jednog dana početi da učestvuju u operacijama.
Prostor operacionog bloka je strogo kontrolisana zona, sa zasebnim ulazima, prostorom za presvlačenje sa lokerima. Svaki zaposleni ima dva lokera. Jedan loker je za naše lične stvari i od njega samo mi imamo ključ, drugi ključ delimo sa perionicom. Onog momenta kada bacimo prljavu uniformu na pranje (obeležene su brojem lokera ne imenom) perionica nakon pranja vraća uniformu bez da vas uznemirava već samo otvore loker i ostave čiste uniforme.
Nurse aid - obezbeđuje sale sa neophodnim materijalom. Za sav materijal koji je neophodan iz sale okrenete telefonom nurse aid i naručite šta vam treba.  
Poslovi u op bloku se dele na prijemni deo gde se nalazi tabla sa rasporedom operacija, njihovim brojem, imenom pacijenta, brojem doza krvi itd. Tabla je bela i po njoj se piše markerom. Onog momenta kada transporter ode po pacijenta precrtava se redni broj tako da čim pogledate tablu imate sve informacije, nema ponavljanja tipa:" jel uvodimo, ili ne, jel neko otišao po pacijenta" i brojne druge gluposti koje vam oduzimaju pola radnog vremena. U tom delu sale se nalazi kompletna administracija i u stvari dobar team lider koji tu radi vrši neophodnu trijažu unutar sala. Osoblje u sali misli samo na pacijenta i operaciju. Ovde se vrši uvođenje pacijenta u elektronski karton, ti početni koraci su od krucijalnog značaja jer kada pacijenta preuzme ICU oni već imaju sve informacije koje su im neophodne za pacijenta. U ovom delu je smeštena i soba za oporavak i kolica za hitna stanja. Koja je razlika u poslovima Srbija-KSA op sala. Unutar prijemnog dela se nalazi frižider za krv (identičnog izgleda kao i onaj iz zavoda za transfuziju) krv transportuju transporteri na naš poziv upućen banci krvi. Krv za pacijenta obezebeđuje familija, što je ovde najveća čast. Do sada se nikada nije desilo da nema krvi za pacijenta (to je kulturološka premisa....nismo im dorasli po ovom pitanju) kada se krv dostavi, koordinator prijemnog dela proverava ispravnost krvi brojeve boca i svu krv raspoređuje u kasete unutar frižidera. Ostali derivati krvi se dostavljaju na zahtev. Unutar sala se ništa ne greje niti otapa, sve stigne već pripremljeno za primenu. Joj Bože kad se samo setim glavobolje zvana "molim te nađi nekog ko će da donese krv iz zavoda"....broj nepravilnosti koje sam ostavila za sobom je neverovatan. U prijemni deo transporter dovozi pacijenta sa odeljenja, pratnja za pacijenta u vidu rodbine je OBAVEZNA. Pored pacijenta je uvek neko od rodbine, za muškarce su tu supruge, za žene muževi, braća sinovi. Tokom boravka pacijenta u prijemnom delu cirkularna instrumentarka obavlja fizikalni pregled i sva njena zapažanja se beleže u protokol. Naročito se vodi računa na stanje kože, sluzokoža, amputirane delove tela, postojanje implanta, utvrđuje se kada je pacijent dobio antibiotik, ili neki drugi lek. Anesteziolog je kontinuirano pored pacijenta i kada je završen fizikalni pregled i sve se ubeleženo u ček liste, koje ostaju trajnji dokument, pacijent se odvozi u salu.
Nekoliko rečenica o identifikacionim narukvicama. Njih ima onoliko koliko pacijent ima stanja koja potencijalno mogu da mu ugroze život. Bele su klasična ID koju imaju svi pacijenti, crvene su za krv, žute su za rizik od pada. Nakon utvrđivanja identiteta ove narukvice (koje po standardu nesmeju da se skidaju sa pacijentove ruke) kako ne bi smetale tokom operacije bivaju isečene i stavljene u medicinski karton pacijenta, onog momenta kada je operacija završena ispisuju se nove narukvice koje se stavljaju pacijentu pre napuštanja operacione sale a one isečene ostaju u istoriji bolesti.
Ovaj prijemni deo predstavlja srce sale, odatle kreću sve informacije i tu se slivaju sve informacije. Dobra koordinacija na ovome delu ne dovodi do zastoja tokom rada unutar sala. Što se tiče sala o njima u drugom postu....